Het EPC (energieprestatiecertificaat) is een wettelijk document dat beschrijft hoeveel primaire energie er nodig is om een vierkante meter bruikbare vloeroppervlakte te verwarmen. Het beschrijft ook wat u kan doen om het energieverbruik te verminderen en spreekt over premies die u kan trekken om de werken uit te voeren.
Het EPC is verplicht wanneer men een woning, studio, appartement of studentenkamer te koop of te huur aanbiedt. Dit is een goede wetgeving ook voor de verkoper of verhuurder, zij kunnen nu met een wettelijk gestandaardiseerd document aantonen hoe energiezuinig hun woning is. Voor u als verhuurder is dit extra interessant. Omdat u de woning in eigendom houdt, hebt u er alle belang bij om de woning kostenefficiënt te verbeteren. Wij geven u daarover duidelijke adviezen. Indien u deze adviezen opvolgt en de verbeteringswerken laat uitvoeren, maken wij voor u een nieuw epc op voor de helft van de prijs. Bovendien bent u wettelijk in orde moest er een geschil zijn met de huurder.
Het EPC toont aan of u voldoet aan de verplichte dakisolatie!
Vanaf 2015 moet er voor alle huurwoningen verplichte dakisolatie aanwezig zijn. De dakisolatie moet een R-waarde hebben van 0,75. Het EPC is een document dat aantoont dat deze isolatie aanwezig is. Vanaf 2020 kan een woning onbewoonbaar verklaard worden indien u niet aan deze norm voldoet. Lees meer op de weblink van de vlaamse overheid.
EPC gemeenschappelijke delen
Vanaf januari 2020 kan het EPC van de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouwen worden aangemaakt. Het EPC geeft een overzicht van de energieprestaties van alle onderdelen die gebouwgebonden zijn. Bijvoorbeeld de muren, dak, vloer en de technieken.
Elke eigenaar van een appartement dient vanaf januari 2022 in bezit te zijn van een EPC gemeenschappelijke delen ongeacht dit verkocht of verhuurd word.
Aangezien er enorm veel vraag is naar een EPC gemeenschappelijke delen is het belangrijk om dit tijdig aan te vragen.
Hoe verloopt de opmaak van dit EPC?
Bij een EPC doet onze energiedeskundige eerst de opmeting van de woning terplaatsen, zodat hij achteraf hiervan een 3d tekening kan maken waarmee hij de energieverlies oppervlakten van de woning in kaart kan brengen. Daarna voert hij deze gegevens in, in speciale software van het Vlaams energieagentschap (VEA). Deze instantie bezorgt ons dan het certificaat. We moeten een vastgelegd inspectieprotocol volgen zodat elke deskundige bij één zelfde huis de zelfde uitkomst zal hebben.
Indien u facturen van bouwmaterialen of de technische installatie heeft, alsook plannen of subsiedieaanvragen, gelieve deze dan ter beschikking te stellen. Dit kan het resultaat van het EPC positief beïnvloeden.
var _gaq = _gaq || [];
_gaq.push(['_setAccount', 'UA-12035610-1']);
_gaq.push(['_setDomainName', 'q-essence.be']);
_gaq.push(['_trackPageview']);
(function() {
var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true;
ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';
var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s);
})();