Luchtdichtheidsmeting of blowerdoortest

Naast isoleren is luchtdicht bouwen het belangrijkst om energie en geld te besparen. Heel veel warmte ontsnapt naar buiten via spleten en kieren in onze woning. Anderzijds dringt koude lucht de woning binnen. Dit is dubbel verlies. Met de blowerdoortest sporen we spleten en kieren op. Naast het lokaliseren van de luchtlekken meten we hoeveel lucht er in de woning binnen dringt zodat we dit in de EPB-berekening kunnen opnemen. De luchtlekken kunnen op het moment van de blowerdoortest opgelost worden. Op deze manier zorg je ervoor dat de warmte zo veel mogelijk binnen blijft.

Een blowerdoortest uitvoeren is goed voor je portemonnee. Mits een goede opvolging is het de goedkoopste manier om E-peilpunten te winnen en energie te besparen.

Op volgende foto zie je de opstelling van een blowerdoor met 2 ventilatoren. Met 2 ventilatoren kunnen gebouwen getest worden tot 27.000 m³ bij een luchtdichtheid van 1m³/h/m³. We beschikken over voldoende ventilatoren om de grootste gebouwen in België te testen.

Q-essence blowerdoor 2 ventilatoren

Luchtdicht bouwen voorkomt tocht- en condensatieproblemen. Dit spaart heel wat energie. 

Kijk volgend filmpje over luchtdicht bouwen van het WTCB

Win 10 E-peil punten door een Blowerdoortest uit te laten voeren.

Luchtdicht bouwen is de goedkoopste manier om in de EPB-berekening E-peilpunten te winnen. Je kan makkelijk 10 E-peilpunten verdienen door een blowerdoortest uit te laten voeren. Zonder een luchtdichtheidsmeting gaat de EPB-berekening uit van enorme luchtlekken, zelfs een test uitvoeren zonder veel noemenswaardige maatregelen betekend meestal al 6 e-peil punten winst. Let op appartementen die afzonderlijk gemeten worden hebben het heel moeilijk om een goed kengetal te bekomen. Daarom wordt aangeraden ons al bij het ontwerp in te schakelen om je een gepast advies te verlenen.

Sinds 2016 mag de EPB verslaggever enkel maar metingen aanvaarden met een conformiteitsverklaring verleend door een kwaliteitskader zoals het BCCA. Dit kwaliteitskader doet steekproeven op de werf zodat men zeker is dat de test conform is met de norm STS-P-71-3

Tijdstip van de blowerdoortest

De blowerdoortest bedoeld voor het EPB-verslag, wordt uitgevoerd op het moment dat alle doorboringen gebeurt zijn en alle toestellen zijn aangesloten. Is er bijvoorbeeld een opening voor een droogkast of dampkap dan is de klep in dit toestel of in het kanaal de luchtdichting. Deze opening mag niet worden dichtgekleefd. Roosters voor bewuste ventilatie mogen wel worden afgedicht, daar deze verliezen al in rekening gebracht worden door de EPB-software.

Om niet voor verassingen te komen staan, kan je tussentijds een test laten uitvoeren op het moment als de luchtdichting geplaatst is maar bijvoorbeeld nog niet het verlaagde plafond, zodat er luchtlekken kunnen opgelost worden waar je later niet bij kan.

Bij Q-essence is een blowerdoortest snel ingepland.
Vraag rechts jouw gratis prijsofferte aan! 

We geven gratis plan advies aan architecten, studiebureau of aannemers die met ons samenwerken. Contacteer ons Nu! 

Je kiest voor Q-essence! Ja, want Q-essence:

  • heeft jaren ervaring met luchtdichtheidsmetingen, zowel met bescheiden woningen als grote gebouwen. Bovendien hebben we ervaring met BREEAM.
  • geeft plan advies, zodat je weet waarop je moet letten bij luchtdicht bouwen.
  • is gespecialiseerd in EPB, we helpen dan ook graag de EPB-verslaggever met zijn berekening te optimaliseren.
  • spoort lekken op, zelfs op de zelfde moment als definitieve test.
  • luchtlekken kunnen worden opgelost op de moment van de test
  • is erkend door het kwaliteitskader SKH
  • beschikt over beste apparatuur om lekken op te sporen: rook en thermografie
  • beschikt over verschillende blowerdoors zodat we grote gebouwen makkelijk kunnen testen.
  • biedt een snelle service
  • hanteert scherpe tarieven, aangezien we energiesparen betaalbaar willen houden.

Onze regio is: Heist-op-den-Berg, Putte, Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Mechelen, Berlaar, Duffel, Koningshooit, Lier, Kessel, Ranst, Emblem, Zandhoven, Wommelgem, Oelegem, Schilde, Brasschaat, Grobbendonk, Sint-Katelijne-Waver, Zemst, Haacht, Keerbergen, Leuven, Rotselaar, Kontich, Lint, Boechout, Bevel, Nijlen, Herenthout, Herentals, Begijnendijk, Aarschot, Houtvenne, Ramsel, Tremelo, Antwerpen, Wilrijk, Mortsel, Deurne, Brussel……