Energieaudit

Energiezuinig en gezond bouwen begint bij ons bij een goede voorstudie. Daaruit volgt een uitgebreid advies zodat u perfect weet waar u aandacht dient aan te besteden om uw droomproject te realiseren. Uiteindelijk kunnen we verschillende kwalitatieve testen uitvoeren zoals thermografie en de blowerdoortest om er zeker van te zijn dat de theorie overeenkomt met de praktijk.

energieaudit

De EPC berekening gebruiken we als basis om de energieaudit van uw woning uit te voeren. We voeren verschillende simulaties uit die we samen bekijken. Bovendien krijgt u een voor en na EPC waarmee je de labelpremie kan aanvragen. Dit EPC kan u in de toekomst ook gebruiken voor een notariële acte of een verhuurovereenkomst.

Bent u van plan uw woning te renoveren dan is dit het aangewezen moment om een energieaudit laten uit te voeren. Tijdens de energieaudit worden de technische installaties (verwarmingsinstallatie voor ruimteverwarming en sanitair warm water, ventilatiesystemen, alternatieve opweksystemen) onderzocht alsook de thermische eigenschappen van de gebouwschil (muren, ramen, daken en vloeren) worden opgevraagd. De volledige energiehuishouding van de woning wordt doorgelicht. Al deze gegevens worden in de EPC-software verwerkt. Waarvan u een nauwkeurig energieprestatiecertificaat krijgt met daarin opgenomen met welke waardes er gerekend is en de geraamde kostprijs van mogelijke ingrijpen.

Een energieaudit geeft antwoord op volgende vragen:

 • waar moet ik beginnen?
 • Wat moet ik eerst aanpakken? De verwarming, ramen, muren, dak of….?
 • wat is de warmteweerstand van onze muur indien de isolatie niet onderbroken is?
 • hoeveel energie bespaar ik indien ik bijvoorbeeld het dak isoleer?
 • hoeveel bespaart een nieuwe verwarmingsketel mij?
 • Wat is de geraamde kostprijs van de verbeteringswerken

Het EPC geeft geen antwoord op vragen zoals.

 • is er overal isolatie geplaatst?
 • is de isolatie goed geplaatst?
 • bevinden er zich koudebruggen (dit zijn plaatsen waar de isolatie onderbroken is)?
 • is er vocht in de isolatie of de gebouwschil?
 • komt er tocht binnen in de woning?

Thermografie en een luchtdichtheidstest kunnen wel een antwoord geven op deze vragen. Q-essence kan thermografie en een luchtdichtheidstest combineren met energieaudit. Op deze mannier kunnen we meer details in rekening brengen en zullen onze berekeningen een realistischer beeld geven.

Nu we weten hoe de huidige staat van de woning is kunnen we kijken welke investering het meest dringend is.

Q-essence berekent hoe snel u elke investering kan terugverdienen. We geven hierover advies op maat met een heleboel praktische energietips die een aanzienlijke verlaging op uw energiefactuur kunnen opleveren. Bovendien informeren we u over welke premies u in de wacht kunt slepen.

Het EPC vervangt het het oude EAP en is erkend door de Vlaamse overheid.