Thermografie

Thermografie is een niet-destructieve methode waarbij temperaturen in beeld worden gebracht. Met een infraroodcamera kan men van op afstand infrarood foto’s maken die temperatuurverschillen visualiseren.

Sam Schallenbergh Thermograaf level1

Wat wordt onderzocht met thermografie?

Alles wat een warmteverschil geeft kan onderzocht worden tijdens thermografisch onderzoek.

Aanwezigheid en correcte plaatsing van isolatie

De aan- of afwezigheid en correcte plaatsing van isolatie kan vrij makkelijk worden opgespoord met thermografie. Slecht geplaatste isolatie zorgt voor enorme warmte verliezen. Bovendien kan dit de oorzaak zijn van condensatie problemen met als gevolg schimmels. Koude muren geven een onaangenaam gevoel. Dit leidt bijgevolg tot luchtstromen die als tocht aanvoelen.

In de onderstaande infrarood foto kan je duidelijk zien dat de isolatie slecht is aangebracht aan de zijkanten. Dit zorgt voor een koudebrug of onderbreking van de isolatie. De linker muur is zelfs niet geïsoleerd, de reden dat deze toch een hogere temperatuur heeft is omdat er een luchtspouw aanwezig is en dat deze opbouw bijgevolg een grotere warmteweerstand heeft dan een dak waar de isolatie ontbreekt. Via het dampscherm kunnen ook luchtlekken zijn. Belangrijk is na te gaan of dit goed geplaatst is en of dat er een onderdak aanwezig is. Zonder onderdak is er kans op vochtige isolatie. Ook dit is te zien met thermografie.

Thermografie - koudebrug - bouwknoop - isolatie

Aanwezigheid van koudebruggen

Koudebruggen zijn plaatsen waar de isolatieschil is onderbroken. Een aansluitpunt van verschillende materialen is een potentiële koudebrug, aangezien ze nog positief kan opgelost worden noemen we deze een bouwknoop. Koudebruggen zijn ten allen tijde te vermijden omdat er op deze plaatsen ongewenste oppervlaktecondensatie kan optreden met de groei van schimmels als gevolg.

Op deze infrarood foto is duidelijk de koudebrug van het linteel boven het raam te zien. De lichtere kleur wijst op hogere temperaturen op deze plek. Dus meer warmte  verlies. Dergelijke “bouwfouten” komen vaak voor en zijn dikwijls de oorzaak van vochtplekken in de woning.

Thermografie - koudebrug - linteel

Op de volgende foto zie je de koudebruggen in het raamwerk zelf. Hier werd er geen gebruik gemaakt van thermisch verbeterde afstandshouders. Deze kleine koudebruggen zorgen dikwijls voor grote energieverliezen.

Linker gevel

Luchtdichtheid

Een goede luchtdichtheid is cruciaal voor een energiezuinige woning. Tocht langs spleten en kieren doen de energiefactuur stijgen en bovendien heeft dit een enorme impact op het comfort. Q-essence maakt gebruikt van thermografisch onderzoek om luchtlekken op te sporen tijdens de luchtdichtheidstest. Op de infrarood foto ziet men de koude lucht onder de deur doorkomen. Een thermische aansluitdorpel kan hiervoor een oplossing bieden.

Thermorgrafie - luchtlek onder de deur

Verbeter de afgifte van de verwarming en verhoog het rendement.

Om een goede werking van een CV installatie te garanderen moet elk verwarmings lichaam de zelfde retour temperatuur garanderen. Hoe lager de retourtemperatuur hoe lager het energieverbruik. Elk circuit moet daarom apart worden ingesteld. Om snel de verwarming in te regelen maakt Q-essence gebruik van thermografie. We zien onmiddellijk de temperatuur van de verschillende leidingen en radiatoren. Een radiator die enkel van boven warmte afgeeft moet worden bij geregeld. Dit is met één oogopslag te zien met thermografie, zie onderstaande afbeelding.

Thermografie - radiator met slechte afgifte

Bestel nu een thermografisch onderzoek bij Q-essence. Ja want Q-essence:

  • heeft jaren ervaring.
  • weet het verband tussen warmtebeelden en bouwfysica.
  • hanteert thermografie als handige tool om advies te kunnen verlenen bij onderandere renovatie.
  • heeft een camera met een hoge resolutie 320*240 waardoor de meeste details zichtbaar worden.
  • opleidingsniveau level 1
  • levert kwaliteit die betaalbaar is

Basisvereisten voor thermografie

Om bruikbare infrarood foto’s te bekomen bij thermografie, dient men onderstaande zaken in acht te nemen.

Voldoende temperatuurverschillen

De binnen- en buitentemperatuur moet minimum 10 graden verschillen, ideaal kunnen we werken met 15° verschil. De beste resultaten worden bekomen indien de binnen temperatuur van de woning gedurende meer dan drie dagen minimum 10 graden of meer warmer is dan de buitenomgeving. Op deze manier zijn alle bouwmaterialen helemaal doordrongen van deze temperatuur. Alle ruimten die moeten worden onderzocht, moeten voldoende lang zijn voorverwarmd; minstens 24u.

Aangepaste weersomstandigheden

Om geen vertekend beeld te krijgen op de infrarood foto bij het analyseren van een woning langs de buitenkant, zijn volgende situaties best te mijden: excessieve zon – regen – felle wind.

Onze regio is: Heist-op-den-Berg, Putte, Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Mechelen, Berlaar, Duffel, Koningshooit, Lier, Kessel, Ranst, Emblem, Zandhoven, Wommelgem, Oelegem, Schilde, Brasschaat, Grobbendonk, Sint-Katelijne-Waver, Zemst, Haacht, Keerbergen, Leuven, Rotselaar, Kontich, Lint, Boechout, Bevel, Nijlen, Herenthout, Herentals, Begijnendijk, Aarschot, Houtvenne, Ramsel, Tremelo, Antwerpen, Wilrijk, Mortsel, Deurne, Brussel, Vlaanderen….