Ventilatie

Bij een goede luchtdichtheid hoort een uitgebalanceerde ventilatie. Zie volgend filmpje van het WTCB:

Balansventilatie of systeem D laat daarin toe om afhankelijk van het systeem tot 95% van de warmte te recupereren. Bovendien is systeem D naar luchtkwaliteit toe het meest doeltreffend mits een goede plaatsing. Klik hier voor een artikel van Habbitos magazine over misversanden rond ventilatie.

Q-essence verdeelt ventilatiesysteem D voor zelfbouwers. Op basis van de EPB-voorcalculatie gaan we kijken wat er nodig is volgens de EPB-norm, in een volgende stap gaan we met U overleggen naar wat uw specifieke wensen zijn en hoe het gebouw gebruikt word. Met deze informatie maken we een ventilatieplan op maat. We overlopen het plan en maken een bestellijst op. Vervolgens laat U ons weten wanneer we de bestelling kunnen leveren. Hier begint het maar pas, we komen langs om U te adviseren over de montage van de geleverde onderdelen.

Eén van de belangrijkste vereisten van een balansventilatie is de balans tussen toevoer en afvoer lucht. Bij onbalans wordt lucht aangezogen van buiten, dit betekend energieverlies. Om dit te voorkomen regelen we alle ventielen in zodat er ballans is en de vereiste debieten behaald worden.. Zie volgende foto:

Vele aannemers geven de EPB-verslaggever te weinig informatie waardoor deze het systeem niet optimaal kan beoordelen. Als EPB studie- en adviesbureau geven wij de EPB-verslaggever alle meetresultaten die nodig zijn om uw ventilatie goed te laten scoren in EPB. Op deze manier wint u al gauw 10 E-peil punten. EPB is niet het enige wat van belang is natuurlijk. Zeker zo belangrijk is de propere uitvoering. Een propere installatie ziet er niet alleen mooi uit, ze bevordert de luchtkwaliteit, ze reduceert het geluid en bespaart meer energie. Het kanalen systeem is hierin cruciaal. Dit moet makkelijk reinigbaar zijn en stofafstotend. Zie volgende afbeelding.

installatie ventilatie

Vanaf bouwaanvragen vanaf 2016 is het verplicht een Ventilatieverslaggever aan te stellen, we maken een ontwerp en een ventilatie rapport met de gemeten debieten in regel met de STS-P-73-1.

Q-essence levert zowel een centraal D systeem als een decentraal D systeem. Het verschil is dat er bij een decentraal systeem geen kanalen nodig zijn. Dit vergemakkelijkt de plaatsing bij een verbouwing.

Vraag gratis prijsofferte voor zelfbouw

Kies voor Q-essence! Ja want Q-essence:

 • heeft jaren ervaring in het meten en dimentioneren van ventilatie systemen
 • maakt een aangepast ontwerp in samenwerking met de EPB-verslaggever en architect
 • weet hoe E-peilpunten kunnen gewonnen worden
 • gebruikt enkel kwaliteitsmaterialen
 • werkt met de beste merken samen zodat we u onafhankelijk het interessantste systeem kunnen aanbevelen
 • regelt en meet de ventielen zodat u in alle ruimtes de gewenste debieten behaalt.
 • werkt met een automatische regeling zodat u op elk moment voldoende debiet behaalt.
 • een propere installatie bevordert de luchtkwaliteit, reduceert het geluid en bespaart meer energie.
 • onze systemen zijn onderhoudsvriendelijk en makkelijk reinigbaar
 • geeft voldoende advies over onderhoud en gebruik
 • helpt u om uw systeem terug te verdienen.
 • laat u toe een deel zelf te doen
 • bespaart u makkelijk 3.000€

Onze regio is: Heist-op-den-Berg, Putte, Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Mechelen, Berlaar, Duffel, Koningshooit, Lier, Sint-Katelijne-Waver, Zemst, Kontich, Lint, Boechout, Bevel, Nijlen, Herenthout, Herentals, Begijnendijk, Aarschot, Tremelo, Werchter, Rotselaar, Leuven Houtvenne, Ramsel, Antwerpen, Wilrijk, Mortsel……